מאמרים

סוכרת – לחיות עם! להרגיש בלי

 יניב גולדשטיין N.D. R.Na


פגיעה בכושר הראייה, פגיעה בתחושתיות כפות הרגליים, עייפות לא מוסברת באמצע היום, רעב בלתי מוסבר, השמנה ללא בקרה, השתנה לילית מרובה, צימאון מוגבר וגרון יבש הם רק חלק מהתופעות של החולים במחלת הסוכרת.         


האם אפשר לרפא את  המחלה?                           התשובה היא לא.


האם אפשר לחיות איתה מבלי להרגיש אותה?        התשובה היא כן.


כאשר  התפתחה המחלה אצל החולה, לא ניתן יהיה לרפא אותה אך ניתן לעשות הרבה בכדי למנוע את החרפתה ואת הסיבוכים שלה, ואת האמת אם האדם הבריא ינהג בחיים בריאים ונכונים יוכל למנוע את התפרצותה מלכתחילה. אך אל- נא תתיאשו החולים במחלה, כי אם תחיו נכון תוכלו בקלות לשלוט על מהלך המחלה ולחיות חיים איכותיים כמו שאר האנשים. הנוסחא פשוטה ביותר ß תזונה נכונה ואורח חיים בריא!


            סוכרת, אולי יותר מכל מחלה אחרת, קשורה מאוד לתרבות ולדיאטה המערבית. סוכרת היא המחלה הנפוצה ביותר מבין המחלות המטבוליות הרציניות. זוהי הפרעה כרונית של חילוף חומרים של פחמימות, שומן וחלבון, המאופיינת ע"י עליית רמות הגלוקוזה בדם בעת צום וסיכון גדול מאוד לטרשת- עורקים, מחלות כליות ואיבוד התפקוד העצבי.


למחלת הסוכרת מספר סוגים:



  • סוכרת תלוית אינסולין (סוג1) – סוג זה של סוכרת תוקף גילאים צעירים והורס לחלוטין את תאי הבטא של הלבלב, המייצרים אינסולין.

  • סוכרת בלתי תלויה באינסולין (סוג2)- בד"כ מתחילה בגיל מבוגר. יש קבוצה שנחשבת שמנה וקבוצה לא-שמנה.

  • סוכרת משנית- קשורה למספר תנאים וסמפטומים כמו: מחלה בלבלב, הפרעות הורמונליות, סטיות בקולטן אינסולין, סוכרת הנגרמת ע"י תרופות, סמפטומים גנטיים ואוכלוסיות בעלות תזונה לקויה.

  • סוכרת עוברית, בגלל אי סבילות גלוקוזה אצל חלק מהנשים בהריון.

  • סבילות גלוקוזה פגומה(IGT)- אלו הם אנשים שרמות הגלוקוזה בפלסמה שלהם ותגובותיהם לגלוקוזה הן בינוניות- בין נורמליות לבין אלו שבהחלט אינן נורמליות.


 


הסוכרת נקשרה לסגנון החיים המערבי, כי היא לא נפוצה בתרבויות, שתזונתן יותר "פרימיטיביות".  מאחר שהנטייה היא לעבור מהתזונה הטבעית שלהן למזונות ממוסחרים, שיעור הסוכרת בתרבויות המתפתחות עולה ומגיע בסופו של דבר לשיעורים המקובלים בחברות מערביות.


ידוע שהגנטיקה היא הגורם בחוסר העמידות בפני סוכרת אבל גורמים סביבתיים ודיאטטיים, אשר רבים מהם זוהו, תורמים לתהליך התפתחותה. דיאטה עתירת פחמימות מזוקקות שאינן מכילות סיבים הוא הגורם למחלה אצל אנשים רבים, ואילו צריכה גבוהה של מזונות עתירי סיבים ועתירי פחמימות מורכבות מעניקה הגנה מפניה.


שמנות היא גורם סביבתי משמעותי אחר, גם אצל אנשים נורמליים, עלייה משמעותית במשקל גורמת לאי-סבילות פחמימות, רמות אינסולין גבוהות יותר וחוסר רגישות לאינסולין בשומן וברקמות שריריות.


ההתפתחות ההדרגתית של חוסר רגישות לאינסולין נחשבת לגורם, הנמצא בבסיס התפתחותה של סוכרת מסוג 2. ירידה במישקלמתקנת את כל המומים האלו ומשפרת באופן משמעותי את ההפרעות המטבוליות של סוכרת.  מצבו של החולה בסוכרת כרונית מורע כתוצאה מהופעתם של שישה סיבוכים עיקריים: מחלת הרשתית הסוכרתית, מחלת עצבים היקפיים סוכרתית, מחלת כליה סוכרתית וכיבי רגליים סוכרתיים, וגם כתוצאה מהתפקידים הסיבתיים האפשריים של חלבונים גליקוסילטיים וסורביטול.


 


טיפול


            ראשית חייבים אתם להבין שאם קבלתם הנחיות לנטילת תרופות מסויימות – חובה להמשיך בנטילתם, ההמלצות המובאות כאן הם רק תוספת בכדי לסייע לכם לחיות נכון ולהביא לאיזון רמות הסוכר בדם וע"י כך למנוע את הסמפטומים של המחלה ואת החמרתה. אם תנהגו נכון ותאמצו חיים בריאים תרגישו שיפור משמעותי ביותר באיכות חייכם.


דיאטה- שינוי התזונה וטיפול דיאטטי הם הבסיס לטיפול מוצלח בסוכרת-  תזונה בריאה שתכלול אך ורק פחמימות מורכבות כגון אורז מלא, המנעות מממתקים ומשקאות ממותקים, צריכת חומצות שומן חיוניות כגון אומגה 3 והרבה הרבה סיבים תזונתיים מירקות טריים.   כמו-כן יש לאכול בצורה מסודרת 6 ארוחות ביום בהפרשי שעות קבועים כאשר 3 ארוחות הן ארוחות ביניים. אסור בכל מחיר להגיע למצב של רעב!!


פעילות גופנית- פע"ג סדירה הכוללת אימון אירובי תסייע מאוד באיזון רמות הסוכר הזורם בדם וכן בניצול נכון של מאגרי הסוכר בגוף. כמו-כן אימון כוח של מסת השרירים בגוף יסייע בניצול טוב יותר של הסוכר בדם ע"י שרירי הגוף הפעילים .


תוספי מזון- ישנם מספר תוספי מזון שיכולים לבוא בחשבון בעיקר כטיפול מניעתי והם: כרום, 6B, ויטמין E, אבץ, זירעי חילבה וג'ימננה רפואית וכן פסיליום. נטילתם לפני כל ארוחה יסייעו מאוד באיזון רמות הסוכר בדם בזמנים שבין הארוחות וכן במניעת הסמפטומים הנלווים של המחלה.